
FREQUENTLY ASKED 
QUESTIONS AND ANSWERS 

BONE DENSITOMETRY EQUIPMENT OPERATORS 
Rules and Regulations Pertaining to Radiation Control (6CCR 1007-1)  

 
 

QUESTION 1:  Does the course in ISCD fulfill the Department’s requirement of the 
30 hours of didactic training? 
ANSWER:  No, Part 2, Appendix 2F1.2 recognizes the 21 hours of ISCD (International 
Society for Clinical Densitometry) training but requires 30 hours of didactic education.  
However, an additional 9.0 hours of radiation safety training is required satisfy Part 2, 
2F2A – 2F2C. 
 
QUESTION 2:  Does a registered radiologic technologist (ARRT R) need additional 
training in Bone Densitometry? 
ANSWER:  No, the ARRT( R) does not need additional training or registry in Bone 
Densitometry.   Part 2, Section 2.6.1.8 and Appendix 2F1.1 outlines the qualifications for 
bone densitometry equipment operators.  Individual operators may require additional 
training/certification. 
 
QUESTION 3:  If a radiologic technologist is registered by the ARRT and is 
certified in other modalities by the ARRT, can that individual do bone densitometry 
procedures? 
ANSWER:  Yes, Part 2, Appendix 2F1.1 recognizes certifications/registrations in:  ARRT 
radiography, mammography, radiation therapy, nuclear medicine or certified nuclear 
medicine technologist.  These certifications allow the technologist to do bone 
densitometry.   Part 2, Section 2.6.1.8.   
 
QUESTION 4:  Is a registered radiologic technologist required to take the bone 
densitometry examination?   
ANSWER:  No, Part 2, Section 2.6.1.8 outlines optional avenues for bone densitometry.  
The Bone densitometry examination by the ARRT may be taken, but is not required by the 
Department. 
 
QUESTION 5:  Where can an individual receive bone densitometry educational 
training?   
ANSWER:  Bone densitometry training can be obtained numerous ways.  Part 2,  
Appendix 2F1 outlines the requirements in the State of Colorado.  The Department has a 
listing of educational avenues to fulfill these requirements and can be found on the 
website in “Educational Resources” document.   
 
QUESTION 6:  Are radiation safety programs available for bone densitometry? 
ANSWER:  Yes, Part 2, Appendix 2F2A – 2F2C outlines the required hours in radiation 
safety.  The Department has a listing of programs to obtain the required hours. 
 
 



 
 
QUESTION 7:  If an individual has not received bone densitometry training 
through ISCD or they are not a registered radiologic technologist or equivalent, can 
they perform bone densitometry procedures? 
ANSWER: No, not until the individual has met the minimum requirements stated in Part 
2, Section 2.6.1.8 and Appendix 2F1.3 and 2F2and with approval of the Department.    
 
QUESTION 8:  Is the ARRT BDEO examination adequate to meet the requirements 
for bone densitometry? 
ANSWER:  Yes, the American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) has two bone 
densitometry examinations.  One examination is for the already registered radiologic 
technologist (ARRT) and the other is for the non-registered individual.  Both 
examinations meet the requirements in Part 2, Section 2.6.1.8 and Part 2, Appendix 2F.  
The American Registry of Radiologic Technologists BDEO certification is given once the 
examination is taken and a passed with a score of 75%. 
 
 
QUESTION 9:  What type of continuing education is required for bone 
densitometry? 
ANSWER:  Part 2, 2F3 says an individual will maintain a minimum of 18 hours of 
continuing education every 3 years.  The continued education must be directly related to 
the field of bone densitometry or meet additional training as outlined in Part 2, Appendix 
2F. Education credits in equipment, radiation safety procedure interpretations, and bone 
health are examples, but not limited to these. 
 
QUESTION 10:  Do the continuing education requirements have to be submitted to 
the Department? 
ANSWER:  Yes, sixty (60) days before the operator’s certificate expires, a Renewal 
Application will be sent the address on file with Department.  At that time, continuing 
education documents will be attached and returned to the Department together with a 
check for $50.00 for the document review fee.  The operator will receive a new certificate 
with new expiration date. 
 
 
 
QUESTION 11:  For those doing bone densitometry for more than 5 years, are these 
individuals required to meet the qualifications in Appendix 2F of the regulations? 
ANSWER:  Part 2, Section 2.6.1.8 and Appendix 2F.  Documentation of experience is 
required by the Department.  Three of the last 5 years can be documented using an 
attestation form for experience.  Prior experience should be kept on file in the employee’s 
file.  Documentation signed by a physician, supervisor or qualified trainer must 
accompany the application together with the document review fee.  
 
QUESTION 12:  How can 480 hours of clinical training be obtained when the clinic 
only does a minimum number of examinations? 



ANSWER:  Part 2, Appendix 2F2.2 identifies procedures to be done under direct 
supervision.  The 480 hours is not examination time, but instead the full training time in a 
clinical setting.   
 
QUESTION 13:  What is meant by direct supervision for bone densitometry? 
ANSWER:  Part 2, Section 2.2 defines direct supervision as someone in the facility that is 
a qualified trainer, but does not need to be present in the room during the procedure. 
Part 2, Appendix 2F2.2.1.  The qualified trainer will be readily available for assistance if 
needed. 
 
QUESTION 14:  How is the clinical experience for bone densitometry documented? 
ANSWER: Part 2, Appendix 2F2.2.2 states that an individual who provided supervision 
of clinical training shall document procedures and training and this should be kept on 
file in the employee’s records.  When registering with the Department as a bone 
densitometry equipment operator, Forms R-80, R-82, and R-83 need to be kept on file 
and submitted along with an application and $50.00 processing fee.  Part 2, Appendix 
2A. 
 
QUESTION 15:  An individual moves to the State of Colorado with experience in 
doing bone densitometry.  Does that individual need to register with the 
department? 
ANSWER:  Yes, the individual needs to register with the Department and show proof that 
they meet all the requirements as outlined in Part 2, Appendix 2F. 
 
QUESTION 16:  If an individual is registered in the State of Colorado, can this 
person do bone densitometry in other states? 
ANSWER:  Each state varies in their qualifications so it is best to check with the 
particular state for more information regarding regulations in bone densitometry.   



 
QUESTION 17:  If an individual is registered with the Department, can a bone 
density operator perform other x-ray procedures? 
ANSWER: The bone densitometry operator can only perform x-ray procedures if they are 
an ARRT technologist or a Department approved  limited-scope x-ray operator or meet 
other requirements in Part 2, 2.6.1.5 pursuant to Sections 2.61.6, 2.6.1.7, 2.6.1.8 and/or 
2.6.1.9.  Registration with the Department does not automatically approve the individual 
to perform other procedures. 
 
QUESTION 18:  If a bone density operator already has the ARRT Bone Density 
Certification, does the Department require documentation? 
ANSWER:  Yes, the bone densitometry equipment operator needs to register with the 
Department using form R-80.  Part 2, Appendix 2F3 requires renewal every 3 years and 
to show proof of the18 hours of continuing education.   The radiologic technologist 
certified by ARRT is not required to register with the Department.  
 
QUESTION 19:  What procedures are required for clinical examinations in Bone 
densitometry? 
ANSWER:  Part 2, Appendix 2F2.3 outlines the 3 procedures required for clinical 
procedures to be done.  There are 10 examinations each of the forearm, lumbar spine 
and proximal femur.  This documentation needs to be kept in the employee’s file.  If 
registering with the Department for the first time, form R-83 must be submitted as 
documentation of competency procedures.  
 
QUESTION 20:  Who is responsible for auditing and making sure that the bone 
density operator is approved for the position? 
ANSWER:  Every three years, the qualified inspector will evaluate the bone densitometry 
equipment operator’s employee records.  It is also the responsibility of the individual to 
make sure that the 18 hours of continuing education and all documentation is kept 
current in the employee file.  Part 2, Appendix 2F.  The qualified inspector will be 
looking for the registration certificate of approval from the Department. 
 
QUESTION 21:  Is the Bone Densitometry examination given by the ARRT 
required by the Department to perform bone densitometry examinations in the 
state? 
ANSWER: No, the Department does not require the ARRT Bone Densitometry 
examination.  However, this may be a requirement of the employer. 
 


